Search

VvOCM Vereniging van Oefentherapeuten

Nieuws

Word lid van VvOCM

Patiënten gezocht voor een wetenschappelijk onderzoek!

dinsdag 11 februari 2020 / Categorieën: Niet-leden

Patiënten gezocht voor een wetenschappelijk onderzoek over het meten van kwaliteit van bewegen bij patiënten met aspecifieke lage rugpijn.

Achtergrond - Doel onderzoek

Mensen met lage rugpijn kampen dagelijks met problemen bij het uitvoeren van activiteiten. Het meten van kwaliteit van bewegen bij patiënten met aspecifieke lage rugpijn is relevant om beweeggerelateerde problemen te inventariseren en om interventies te evalueren. Op dit moment is er voor eerstelijns praktijken geen geschikt instrument voorhanden die de kwaliteit van bewegen van diverse alledaagse activiteiten kan meten. Binnen het promotieonderzoek van Margriet van Dijk, MSc (oefentherapeut, docent Hogeschool Utrecht) is een specifieke gestandaardiseerde observatietest voor kwaliteit van bewegen ontwikkeld. Het meetinstrument bevat een 8-vormige circuittest en een observatielijst. Momenteel wordt de geschiktheid (validiteit en betrouwbaarheid) en de toepasbaarheid in eerstelijns praktijken voor fysio- en oefentherapie onderzocht.

De 8-vormige circuittest

Tijdens deze test voert de patiënt achtereenvolgens diverse alledaagse activiteiten uit. De activiteiten zijn: lopen, zitten en opstaan van een stoel, een muntje oppakken van de grond en weer terugleggen, een krat met 5 kg optillen en verplaatsen en gaan liggen op een mat op de grond en weer opstaan. De test wordt gefilmd, zodat de onderzoekers de uitvoering van de activiteiten op een later moment met de observatielijst kunnen scoren. De anonimiteit van de participanten wordt hierbij volledig geborgd.

Duur de van meting

De circuittest zelf duurt ongeveer 2 minuten. De totale tijd voor de meting is ongeveer 25 minuten (inclusief kennismaken, uitleg over het doel van het onderzoek, ondertekening van het toestemmingsformulier, invullen van vier vragenlijsten en een kort gesprekje met de patiënt over de toepasbaarheid van de test).

Klik op deze link voor de folder.

Patiënten werven

Om de onderzoeksvraag goed te kunnen beantwoorden moeten tenminste 50 patiënten met aspecifieke lage rugpijn (> 6 weken) worden gemeten. Margriet van Dijk en haar studenten willen vragen of u dit onderzoek bij deze patiëntengroep onder de aandacht wil brengen. Indien de patiënt(en) geïnteresseerd zijn komen we graag op een voor u/uw patiënt geschikt moment langs om de meting uit te voeren (’s avonds is zeker een optie).

Bij interesse mailen we u graag de informatiefolder en de informatiebrief voor de therapeut en voor de patiënt. Mail ook gerust voor eventuele vragen naar margriet.vandijk@hu.nl of bel 0623337304 (maandag en vrijdag).

Vorige artikel Advertorial: Word jij YVLO-ZwangerFit® Oefentherapeut?
Volgende artikel Informatie over het coronavirus

Nieuwsbrieven

Ben je op zoek naar eerdere nieuwsbrieven van VvOCM, stuur dan een mail naar info@vvocm.nl