Search

VvOCM Vereniging van Oefentherapeuten

Nieuws

Word lid van VvOCM

Onderzoek naar werking Mededingingswetgeving eerstelijnszorg

dinsdag 10 februari 2015 / Categorieën: Niet-leden

De Tweede Kamer heeft op 3 februari een motie van SP/ChristenUnie aangenomen, waarin het Kabinet wordt verzocht te onderzoeken of er voor de eerstelijnszorg een uitzondering op de Mededingingswet mogelijk is. Dit is goed nieuws. De Mededingingswet is nu een grote belemmering in de onderhandelingspositie van oefentherapeuten.

 

De motie is ingediend naar aanleiding van de antwoorden op Kamervragen die de SP heeft gesteld over het inkoopproces van huisartszorg. De huisartsen beklaagden zich erover dat ze, net als oefentherapeuten en andere paramedici, niet collectief mogen onderhandelen op grond van de Mededingingswet. Samen onderhandelen, bijvoorbeeld via de beroepsvereniging, zou leiden tot kartelvorming. Dit is in strijd met marktwerking en concurrentie in de zorg. Het alternatief zou zijn dat zorgverleners individueel onderhandelen met de zorgverzekeraars, maar die beginnen daar niet aan. Te bewerkelijk, teveel administratie. Daarom worden er contracten opgesteld waarover niet te onderhandelen valt: tekenen bij het kruisje.

 

 

De motie levert op dat er gezocht wordt om het onderhandelingsproces in de eerstelijn te verbeteren. Dit gebeurt samen met de ACM. De minister van VWS staat hiervoor open. De VvOCM volgt de ontwikkelingen op de voet en houdt u op de hoogte!

 

Vorige artikel Pas op voor spookfacturen van NL Domein Host
Volgende artikel De NPi-service staat voor u klaar!

Nieuwsbrieven

Ben je op zoek naar eerdere nieuwsbrieven van VvOCM, stuur dan een mail naar info@vvocm.nl