Search

VvOCM Vereniging van Oefentherapeuten

Nieuws

Word lid van VvOCM

Oefentherapiepraktijken blijven open

Oefentherapiepraktijken blijven open

maandag 14 december 2020 / Categorieën: Niet-leden

Minister president Rutte heeft zojuist tijdens zijn toespraak over de nieuwe lockdown-maatregelen bekend gemaakt dat zorgberoepen zorg mogen blijven bieden. Oefentherapiepraktijken kunnen dus open blijven en patiënten blijven behandelen tijdens de lockdown.

Update 18 december 2020

Na overleg met VWS vandaag hebben we in aanvulling op onderstaand bericht de volgende informatie:

'De strenge lockdown heeft als doel om verplaatsingen zoveel mogelijk te voorkomen. Daarom zal ook elke oefenherapeut steeds professioneel moeten afwegen of behandeling in de praktijk nodig is of dat er op afstand kan behandeld kan worden. Binnen de praktijk zijn dit de regels voor groepsbehandelingen:

  • groepsbehandelingen zijn mogelijk, maar voor maximaal twee personen per groep (exclusief oefentherapeut)
  • met minimaal 10 m² per persoon
  • de afstand tussen patiënten is steeds 1,5 meter
  • er is altijd minimaal één oefentherapeut in de ruimte
  • meerdere groepen (van maximaal twee personen) in één ruimte zijn mogelijk als aan bovenstaande voorwaarden wordt voldaan

Let op! Maak steeds de afweging of een groepstraining daadwerkelijk meerwaarde heeft t.o.v. individuele begeleiding of begeleiding van een patiënt. De veiligheid van patiënt en zorgverlener zijn primair.


Update 15 december 2020

Voor een deel van de cliënten is de tijd van een individuele behandeling oefentherapie te kort om effectief te zijn. Voor deze patiëntengroepen wordt een langere behandeling in groepen van drie tot vier patiënten tegelijk gegeven. 

De actuele Covid-maatregelen zijn erop gericht om contact tussen mensen te beperken om de verspreiding van het virus in te dammen. Daarvoor wordt als algemene maatregel strenge beperkingen opgelegd op het aantal mensen dat zowel buiten (max. twee personen) als binnen (max. twee gasten) bij elkaar mag komen.

Oefentherapie is als zorgberoep uitgezonderd van het verbod op contactberoepen, maar niet van de algemene beperkingen t.a.v. samenkomst van personen.

Dat betekent dat het eventueel mogelijk is om twee patiënten tegelijk te ontvangen en te behandelen, mits de 1,5 m maatregel en andere veiligheidsmaatregelen in acht worden genomen. Behandeling in een grotere groep is niet toegestaan.

Met de keuze om patiënten tegelijk te behandelen moet terughoudend worden omgegaan. Maak de keuze in overleg met de betreffende patiënten en o.b.v. een professionele beoordeling van het gezondheidsrisico’s van contact tijdens een duo-behandeling versus de gezondheidseffecten van opschorten van behandeling of individuele behandeling.

Vorige artikel Oefentherapeutische zorg daalt met 65% door coronacrisis
Volgende artikel Nieuwe richtlijn HASP-paramedicus

Nieuwsbrieven

Ben je op zoek naar eerdere nieuwsbrieven van VvOCM, stuur dan een mail naar info@vvocm.nl