Search

VvOCM Vereniging van Oefentherapeuten

Cursusagenda

Ook lid worden van de VvOCM?

VvOCM cursus- en scholingsagenda

Webinar 'Zorg in beweging! Hoe dan?'

Datum:
9 maart 2021
Tijd:
16:00 - 19:30
Locatie:
Online
Trainer:
Kosten:
€ 75,00 (Leden)
€ 110,00 (Niet-leden)

Aantal deelnemers: 150

Beschrijving:

Ben jij als oefentherapeut, fysiotherapeut of ergotherapeut werkzaam binnen de ouderenzorg? Dan is dit webinar iets voor jou! De ouderenzorg staat niet stil en is gelukkig volop in ontwikkeling. Als therapeut wil je cliënten graag in beweging brengen, maar hoe doe je dat? En hoe gaan wij zelf om met voortdurende veranderingen in zorg en werkdruk? Vanuit verschillende invalshoeken zal dit webinar aandacht geven aan deze veranderingen en nieuwe inzichten.

Dit webinar wordt georganiseerd door de werkgroep intramuraal werkende oefentherapeuten van de VvOCM.


AANMELDEN
Dagprogramma
16.00 – 16.15 uur       Opening door dagvoorzitter
16.15 – 17.00 uur       Mindfulness in de zorg – Barbara Doeleman
17.00 – 17.45 uur       Serious Gaming- Claudine LaMoth
17.45 – 18.30 uur       Pauze
18.30 – 19.15 uur       Meer zelfredzaamheid door bewegen – Stan Vluggen
19.15 – 19.30 uur       Evaluatie en afronden

Mindfulness in de zorg: Gezondere zorg voor cliënt en zorgprofessional - door Barbara Doeleman
Tijdens ons werk staan zorgprofessionals voortdurend in contact met collega’s, patiënten/ bewoners en familie. Zij staan voor de uitdaging om de ‘hulpvragende ander’ steeds centraal stellen, maar tegelijkertijd ook zichzelf als hulpverlener in balans te houden. Dit is verre van gemakkelijk en dit leidt vaak tot disbalans en stress, zoals velen van ons merken. Zorgprofessionals hebben veelal ‘een groot hart voor de zaak’. Om dit hart kloppende te houden, moeten we in balans blijven en voor onszelf kunnen zorgen. Dit vraagt om een voortdurende afstemming met onszelf én de ander. Het ontwikkelen van kwaliteiten van mindfulness blijkt hierin zeer helpend te zijn, laat gedegen wetenschappelijk onderzoek zien.

Barbara Doeleman is pionier en expert op het gebied van mindfulness- en compassietrainingen voor zorg & organisatie.


Serious Gaming: Toepassingen voor de geriatrische cliënt - door Claudine Lamoth
Onderzoek heeft laten zien dat een oudere die dagelijks beweegt, uiteindelijk beter en langer in staat is zelfstandig zijn of haar dagelijkse activiteiten uit te voeren. ‘Serious games’ brengen nieuwe mogelijkheden om het oefenen in een thuissituatie te stimuleren. Met name “exergames” worden steeds populairder. Door het spelen van deze games kunnen functies als kracht, balans en uithoudingsvermogen worden getraind. Hierdoor kan functionaliteit worden behouden en kunnen valpartijen worden voorkomen, zowel in een revalidatiesetting als in de thuissituatie. Serious games zijn leuk en uitdagend en maken het tegelijkertijd trainen van zowel motorische als cognitieve functies mogelijk. Doelgerichte functionele activiteiten kunnen worden getraind op een gepersonaliseerde wijze. Dit kan zelfstandig in de thuissituatie plaatsvinden en met beperkte hulp van de zorgverleners, eventueel op afstand.

Claudine Lamoth - Docent en onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen

Meer zelfredzaamheid door bewegen: Actieve participatie in fysieke en dagelijkse activiteiten is een basisvoorwaarde om succesvol ouder te worden - door Stan Vluggen
Actieve participatie in fysieke en dagelijkse activiteiten is een basisvoorwaarde om succesvol ouder te worden. Niet voor niks luidt een bekend Nederlands gezegde ‘Rust Roest’. Veel ouderen - al dan niet thuiswonend of opgenomen in een zieken- of verpleeghuis - bewegen te weinig. Enerzijds hangt dit samen met individuele kenmerken van ouderen, zoals gezondheid, cognitie, stemming, bezorgdheid om te vallen of een gebrek aan motivatie om te bewegen. Anderzijds kunnen belemmerende factoren in het sociaal netwerk of in de fysieke woon- en leefomgeving van ouderen van invloed zijn.

Verpleegkundigen en verzorgenden kunnen een belangrijke rol spelen in het stimuleren van bewegen en het behoud van zelfredzaamheid door uit te gaan van wat ouderen nog kúnnen en hen daar tijdens zorgmomenten zo veel mogelijk toe aan te moedigen.
Stan Vluggen is PhD kandidaat/ onderzoeker aan de Universiteit van Maastricht.


Praktische informatie
Datum: 9 maart 2021
Tijd: 16.00 -19.30
Locatie: Online
Kosten: €75,- VvOCM leden/ €110 niet- VvOCM leden.
Accreditatie: wordt aangevraagd bij ADAP.
Inschrijfdatum: Inschrijven kan t/m dinsdag 2 maart 2021

Doelgroep: Intramuraal werkende oefentherapeuten, (Geriatrie) oefentherapeuten, (Geriatrie) fysiotherapeuten, ergotherapeuten
 

Luister het Webinar in u eigen tijd!

Mocht de datum van de webinar je niet uitkomen kan je je alsnog inschrijven. Na de webinar op 9 maart ontvang je een link om de webinar terug te luisteren. Terug luisteren kan tot 23 maart 2021.Terug Naar website

Cursus- en scholingsagenda

Hieronder tref je de scholing- en cursusagenda van de VvOCM aan. 
Mocht je opzoek zijn naar een scholing van een externe scholingsaanbieder, klik dan hier.